Bjørnheim Bryggeri

Til Jan Erik på hans 50-årsdag

En gave fra Merete & Morten / Bjørnheim Bryggeri
'Livsfaser' serveres på GastroJam
05.03.2016

Gratulerer med dagen - kjære bror
M

Jeg har forsøkt å brygge øl som de fleste vil like - altså ingen ekstreme eller for 'mørke' øl. Jeg har også forsøkt å lage gode øl med en fornufig alkoholprosent mellom 4.5% og 6%. Som hjemmebrygger er det altfor lett å brygge øl som ikke er forenlig med en god GastoJam - da et typisk hjemmebrygg lett kan havne mellom 6% og 9%...

29.12.2015
Første av total seks øl ble brygget i desember. De ble brygget i rekkefølge etter hvilke øl som har godt av lagring, og hva som er best ferskt. Først ut var 'Studenten' som er en Engelsk Best Bitter. Oppskriften er min egen og kan leses til høyre for denne teksten.
06.01.2016
'Studenten' ble brygget i to omganger og ble modnet på individuelle fat før den ble blandet i et 38 liters fat etter noen uker. Oppskriften ble noe justert i V2.0 da jeg syntes den ble litt mørk i V1.0
13.01.2016
Denne dagen ble det brygget en Amerikansk Pale Ale etter oppskrift av Mike Murphy, Lervig Aktiebryggeri. Dere kjenner den muligens som Lucky Jack, men her brygges en Lucky Jan.
Brygget heter Kapteinen, men navnelikheten gjør at den også kalles Lucky Jan...
Litt info om originalen Lucky Jack finner du her.
20.01.2016
'Solsnu' ble brygget til ære for den mørkeste dagen i året - også kalt 'Jan Erik sin bursdag' - 21.des. Det måtte derfor bli en Black IPA. Etiketten er hentet Jan Erik sin fødselsbok, ført i pennen av vår far.
'Solsnu' er brygget etter en oppskrift fra Gahr Smith-Gahrsen, bryggerimester på 7 Fjell Bryggeri under navnet Svartediket.
27.01.2016
'Livsfaser' kom deretter til 'Brødre'. Brygget er en Munich Dunkel, en øltype jeg ikke tidligere hadde brygget, men lest mye om. Dette er min egen oppskrift, hvor jeg har benyttet en 'enkel dekoksjon' og brygget over to dager...
Siden dette var en ny øltype for meg, reduserte jeg oppskriften til det halve og serverer den fra et 12 liters fat.
10.02.2016
Nest siste øl er en Kölsch (fra Köln) som har fått navnet 'Ettårsdagen'. Dette er et lyst og sommerlig øl som ligger mellom en 'vanlig' Norsk pils og et Mexikansk øl - som en Corona / SOL. Til forskjell fra en pils, er dette et overgjæret øl / Ale som betyr at gjæren flyter på toppen under gjæringen, mens den synker til bunns (undergjæret) på en Pils / Lager.
17.02.2016
Da gjenstår kun ett øl... 'Ektemann' - og det er den ferskeste (som er positivt) IPA'en som er mulig å få tak i. IPA er ofte solgt med opptil 2 års holdbarhet. For oss som brygger - mener vi at en IPA smaker best den første uken, og at den taper sin aroma etter 3-6 mnd... Jeg har derfor ventet til slutten med å brygge min egen utgave av en Amerikansk IPA. Denne vil være til alle dere som liker en godt humlet øl. Jeg har brukt humler som Citra, Cascade og Amarillo - typiske Amerikanske humler med toner som citrus, melon, grapefrukt, tropiske frukter og blomster-toner. Dette er også min egen oppskrift...


Øl-navn Øl-type ABV / Alkoholprosent
Studenten Engelsk Best Bitter 4,6 %
Kapteinen / Lucky Jan Amerikansk Pale Ale 5,5 %
Solsnu Black IPA /
Amerikansk Black Ale
6,3 %
Brødre Munich Dunkel 5,5 %
Ettårsdagen Kölsch 5,0 %
Ektemann Amerikansk IPA 6,7 %

TapCooler
tapcooler.no

TapCooler på FaceBook

TapCooler på Kickstarter